Seks je...
 

Hafner Mateja, Ihan Alojz:
PREBUJANJE: Psiha v iskanju izgubljenega Erosa – psihonevroimunologija
 
 
 
 
 
 

Dieta z izgorevanjem

Še ena dieta si morda mislite. Še ena kaplja v morje. Toliko je bilo že povedanega o uravnavanju telesne teže, prehrani, gibanju ..., toliko nasprotujočih si trditev, ki to področje zapletajo veliko bolj, kot je potrebno. Je to posledica neznanja in nerazumevanja bistva ali zgolj posledica splošne družbene odtujenosti in usmerjenosti stran od člo­veka in njegove individualnosti?

Uravnavanja telesne teže se lahko uspešno lotimo zgolj z individual­nim in multidisciplinarnim pristopom. Pestrost nam začini življenje in tudi na tem področju nam s svojim vključevanjem zagotavlja, da bomo izgubljeno težo tudi dejansko obdržali, ker nam dopušča širino, ki jo kot posamezniki potrebujemo za zdrav razvoj. Kako to, da se nobena dieta do sedaj ni osredotočila na posameznika? Telesno izgorevanje ali presnova je individualna lastnost vsakega posameznika. Drug od drugega se razlikujemo v stopnji telesnega izgorevanja (hitrosti presnove) prav tako, kot v barvi oči in las, svojih nagnjenostih, potrebah itd.

Dieta z izgorevanjem je v svojem bistvu izobraževalni program, name­njen posamezniku, njenemu/njegovemu spoznavanju lastnega tele­sa, prehrane, telesne vadbe ter psiholoških dejavnikov, ki sodelujejo pri uravnavanju telesne teže. Izhaja iz spoznanja, da je potrebno znan­stvena spoznanja in priporočila združevati z zdravo kmečko pametjo v pristop, ki je za posameznika optimalen ter prilagojen njenim/nje­govim potrebam in ciljem. Avtor zagovarja trditev, da je energij­ska regu­lacija veliko bolj pomembna kot zgolj kaloričen nadzor. Potrebe po ener­giji, ki jih ima naše telo, ne moremo zanikati. Povrhu vsega pa je prehrana tudi užitek. S pravilno odstotno sestavo treh osnovnih ener­gijskih virov (ogljikovi hidrati, proteini in maščobe) tekom celega dne­va lahko zelo enostavno uravnavamo apetit ter z lahkoto hujšamo. Ka­lorični vnos mora biti uravnotežen z našo telesno stopnjo izgorevanja in telesno aktivnostjo. Tako lahko poskrbimo za svoje zdravje in postanemo vitkejši ter izstopimo iz začaranega kroga jo-jo diet. V tak začaran krog nas navadno pritegnejo vedno nove čudežne formule, tablete, dodatki k prehrani, vadbeni programi, režimi prehranjevanja itd. Nič čudnega, želja je velika, navadno pa tudi občutki krivde in sramu po vsaki prejšnji neuspeli dieti.

Dr. Stephen R. Van Schoyck je knjigo Dieta z izgorevanjem, napisal v želji, da si ljudje prenehamo škodovati. Znanje in celostno razumevanje problema uravnavanja telesne teže, ki ga najdete s pomočjo diete z izgorevanjem, vas lahko navda z močjo, s pomočjo katere lahko premagate občutke sramu in krivde ter postanete stvarni glede uravnavanja svoje teže. Njegovi želji se pridružujem tudi sama, ker se na dnevni osnovi ukvarjam z ljudmi s težavami s telesno težo. Zavedam se, da se moramo prav vsi, tudi zdravniki, zamisliti nad svojim pristopom do ljudi, ki se zaradi debelosti zatečejo k nam po pomoč.

Življenjski stil je zelo pomemben, vendar prav tako tudi naše narav­ne danosti (presnova), znanje, ki ga imamo iz tega področja (žal velikokrat napačno) in lasten uvid vase, v svoj notranji svet, ki pogojuje naše odzive. Vedno in povsod pa je pomemba lastna izkušnja. Lahko vam še marsikaj povem o dieti z izgorevanjem, razumeli pa jo boste šele takrat, ko jo boste sami preizkusili. To odločitev prepuščam vam.


Mateja Hafner, dr. med.
INŠTITUT ZA PREVENTIVNO MEDICINO

Ustvarjalni managerKronične bolezniDieta z izgorevanjemPsihosintezaRekreacija in šport
Citat meseca: Albert Einstein: Intuicija je sveti dar, razum je njen sluga. Zgradili smo družbo, ki ceni sluge in je pozabila dar.