Seks je...
 

Hafner Mateja, Ihan Alojz:
PREBUJANJE: Psiha v iskanju izgubljenega Erosa – psihonevroimunologija
 
 
 
 
 
 
« Na seznam vseh člankov

Starostna revolucija; med populacijo starostnikov sodimo šele s 75. leti

Italijanski zdravniki s področja geriatrije so prepričani, da ima današnji 65-letnik fizične in psihične zmogljivosti 45-letnika izpred 30-ih let. Fizična aktivnost, ustrezna prehrana in prijazen odnos do družbe in življenja nasploh nam omogočajo zvišanje pričakovane življenjske dobe in predvsem doseganje višje starosti v dobri fizični kondiciji.


To hipotezo lahko potrdijo vsaj Italijani. Na italijanskem Nacionalnem kongresu iz gerontologije in geriatrije, ki je potekala v Rimu, je Niccolo Marchionni, profesor na University of Florence in direktor oddelka za srčno-žilna obolenja v bolnišnici Careggi, izpostavil, da se lahko italijanska populacija smatra za mlajšo; v skupino starostnikov se razvršča zgolj tiste s 75. leti in več. Temu botruje dejstvo, da ima današnji 65-letnik fizično in psihično kondicijo 40-45-letnika izpred 30-ih let. Današnji 75-letnik pa bi se lahko kosal z 55-letnikom iz 80-ih prejšnjega stoletja.

Starostno lestvico danes prilagajamo glede na trenutno pričakovano življenjsko dobo v visoko razvitih deželah. Glede na demografske podatke, se je pričakovana življenjska doba v zadnjih 100-ih letih dvignila za 20 let. Poleg tega je velik del populacije med 60. in 75. leti v zavidljivi fizični kondiciji in brez obolenj.     

Na kratko, geriatri želijo povzeti dinamično definicijo koncepta starosti, ki je prilagojen trenutnim demografskim in epidemiološkim razmeram. V Italiji je glede na statistične podatke pričakovana življenjska doba za ženske 85 let in 82-83 let za moške. V Sloveniji trenutno znaša pričakovana življenjska doba za ženske 84 let, za moške pa 78 let. Glede na te podatke, ne moremo posameznika pri 65. letih več označiti za starega.
Populacija se stara, vendar pa so današnji starostniki vse bolj samostojni in avtonomni, vsaj kar se italijanske populacije tiče. Za zdravo starost je pomembna kvaliteta življenja, način prehranjevanja, fizična aktivnost in predvsem skrb zase in druge.


Zdravnik na področju geriatrije, Roberto Bernabei, je izpostavil, da Italijani v starosti, v primerjavi z drugimi državami, posvečajo več časa družini in socialnim odnosom in so steber družbe. Poleg skrbi za otroke in vnuke, posvečajo veliko časa tudi starejšim in obolelim, ki potrebujejo pomoč na domu. Kar 8 od 10-ih starostnikov v Italiji redno obiskuje svoje sorodnike, kar 4. od 10-ih pa se vsaj enkrat tedensko družijo s svojimi prijatelji.

Prevedla in prilagodila: Monika Hozjan

Vir: Pini Valeria. Rivoluzione dell'età, si diventa "anziani" dopo i 75.
Dostopno na spletni strani: https://www.repubblica.it/salute/2018/11/30/news/rivoluzione_dell_eta_si_diventa_anziani_dopo_i_75-213031919/?refresh_ce.

Starostniki

Ustvarjalni managerKronične bolezniDieta z izgorevanjemPsihosintezaRekreacija in šport
Citat meseca: Albert Einstein: Intuicija je sveti dar, razum je njen sluga. Zgradili smo družbo, ki ceni sluge in je pozabila dar.