Seks je...
 

Hafner Mateja, Ihan Alojz:
PREBUJANJE: Psiha v iskanju izgubljenega Erosa – psihonevroimunologija
 
 
 
 
 
 
« Na seznam vseh člankov

Potuj do čustev, vdihni življenje

Naslov vas verjetno ni pritegnil k branju, tako kot mene ne bi, ko sem bila v istem odnosu do čustev. Vendar želim opisati kako zavedanje lastnih čustev vodi do zdravja. Kot astmatik vsak dan potrebujem olaševalec in preprečevalec simptomov vnetja. Zavedam se, da se te kronične bolezni ne bom nikoli znebila. Zadnjih nekaj let pa se sprašujem, če je vsa pogostejša uporaba zdravil postala normalna. Kljub povečanem odmerku pa ni bilo boljšega počutja. Vse težje sem zadihala s polnimi pljuči. Bronhitisi in glavoboli so postali skoraj vsakdanji. Kilogrami pa so se kopičili. Hoja in vsakdanja opravila pa vse težja. Na koncu sem se že sprijaznila. A vseeno sem želela vsaj poizkusiti narediti nekaj zase.

Ob obisku dr. Hafnerjeve v njeni ambulanti, mi je povedala, da bo potrebno spremeniti način življenja. Način prehranjevanja in gibanja mi je celo vlilo motivacije, ker sem bila diet že vajena, to zame ni bilo nič napornega. Nato je povedala, da bom morala količino zaužite vode povečati na vsaj 3l dnevno in napisati vsaj tri različna čustva, ki jih imam za vsak dan posebej. Zame je bilo to nepredstavljivo. Kaj imajo čustva veze z mojimi problemi in stresom? Vsa leta so se problemi kopičili. Raje sem pozabila nanje, da se mi ni bilo treba ukvarjati z njimi. Spremeniti sem morala trideset let ponavljajoči vzorec: težava – panika – jeza – žalost in nato najraje vse skupaj pozabi. Edini vzorec, ki sem ga poznala. Takrat sem soznala, da mojih zdravstvenih težav tablete ne bojo ozdravile. So le lajšanje simptomov in ne zdravljenje vzroka.

Ko sem prišla domov, sem se najprej na spletu pozanimala, katera čustva obstajajo in kaj sploh so. Nato sem ljudi okoli sebe spraševala, katera čustva trenutno imajo in kakšna menijo, da imam jaz. Takrat je vse počasi steklo naprej. Zavedati sem se začela, da navzven dalujem pozitivno, znotraj pa so sama negativna čustva. To me je vodilo v depresijo, ki se je niti nisem zavedala, saj sem bila v družbi vedno vesela. Zavedanje teh čustev pa me je prisililo, da sem začela premišljevati zakaj jih imam in kako bi to spremenila. Česar se prej nisem zavedala, je potem postalo zavedno, vsakdanje in vedno lažje reševanje problemov. Posledica tega, pa je boljša volja in boljši odnos do drugih in sebe.

Dr. Hafnerjeva nikoli ne vpraša kakšen je moj problem. Daje pa koristne informacije in nasvete, za katere želi, da si jih zapomnim in jih tudi znam uporabiti v danih situacijah. Zaradi spoznaja, da so negativna čustva vedno bila in vedno bodo prisotna, me ni več strah prihodnosti. Problemi, jeza in žalost so vedno prisotni. Časovnega stroja ni, da bi se vrnili v preteklost in popravljali stare napake. Pomembno je kako odreagiramo, koko sprejmemo stres, prepoznamo čustva in napake in se iz njih učimo in jih ne ponavljamo, se vprašamo koko bi naslednjič lahko naredili drugače.

Že po prvem mesecu obiskov dr. Hafnerjeve in upoštevanju njenih nasvetov, so se glavoboli prenehali. Ravno tako tudi bolečina v želodcu in črevesju. Po šestih mesecih pa sem odmerek olajševalca za astmo zmanjšala za kar dve tretjini. Končno lahko vdihnem s polnimi pljuči.

Bilo je težko potovanje a sprememba je očitna in spodbudna. Imam 23kg manj, motivacijo in voljo do življenja. Vdihnila sem življenje.
     
Petra

03.02.2014 

Ustvarjalni managerKronične bolezniDieta z izgorevanjemPsihosintezaRekreacija in šport
Citat meseca: Albert Einstein: Intuicija je sveti dar, razum je njen sluga. Zgradili smo družbo, ki ceni sluge in je pozabila dar.