Seks je...
 

Hafner Mateja, Ihan Alojz:
PREBUJANJE: Psiha v iskanju izgubljenega Erosa – psihonevroimunologija
 
 
 
 
 
 
« Na seznam vseh člankov

Bolezni srca pri ženskah

Epidemiološke raziskave so pokazale, da so srčne bolezni v razvitem svetu tudi  pri ženskah glavni vzrok smrti. Kar ena od štirih žensk bo umrla zaradi bolezni srca. Glavni ubijalec je pri ženskah tako kot pri moških koronarna bolezen srca. To je bolezen velikih koronarnih arterij. Koronarna bolezen lahko privede, zaradi okvare srčne mišice, tudi do srčnega popuščanja. Bolezenski  simptomi koronarne bolezni so pri ženskah pogosto neznačilni in je zato bolezen mnogokrat spregledana. Za razliko od moških se koronarna bolezen klinično pojavlja pri ženskah v povprečju 10 let kasneje.

Razen pomanjkanja estrogenov, ki nastopi po menopavzi, pri nastanku koronarne bolezni pri ženskah sodelujejo enaki dejavniki tveganja kot pri moških: od nezdravih življenjskih navad, kot so kajenje, nezdrava prehrana in sedeč način življenja, do bolezni, kot so arterijska hipertenzija, dislipidemija,  sladkorna bolezen in debelost; predvsem trebušnega tipa.

Z zdravim načinom življenja in odpravljanjem drugih dejavnikov  tveganja lahko pomembno vplivamo na obolevnost in umrljivost za koronarno boleznijo, zato moramo o teh boleznih in preventivnih ukrepih seznanjati tudi ženske.

Povečano obolevnost in umrljivost pri starejših ženskah povzroča srčno popuščanje. Gre za bolezenski sindrom, pri katerem je zaradi motene srčne funkcije ali motenih srčnih struktur delovanje srca oslabljeno v tolikšni meri, da povzroča bolezenske znake slabe preskrbe organov s krvjo po eni strani ter znake zadrževanje vode v telesu. Značilni simptomi srčnega popuščanja so hitra utrudljivost, zadihanost pri majhni telesni obremenitvi, težko dihanje v ležečem položaju in otekanje nog. Najpogostejši vzroki srčnega popuščanja so koronarna bolezen srca, arterijska hipertenzija in okvare srčnih zaklopk. S preprečevanjem in zgodnjim odkrivanjem in zdravljenjem teh bolezni lahko srčno popuščanje preprečimo oziroma preprečimo njegovo napredovanje. Pogosto se skupaj s srčnim popuščanjem pojavlja atrijska fibrilacija, ki je zelo pogosta motnja srčnega ritma pri starejših osebah.

V tej smeri je pomembno ženske seznanjati z dejavniki tveganja in nujnostjo njihovega preprečevanja ter jih vzpodbujati naj bodo pozorne na simptome srčnih bolezni kot so bolečina v prsih, težko dihanje ob blagem naporu ali v mirovanju ter občutek preskakovanja srca in se v tem primeru obrnejo na osebnega zdravnika.

Keber I. Bolezni srca pri ženskah. Revija »Za srce« 2012; Uvodnik.

Ustvarjalni managerKronične bolezniDieta z izgorevanjemPsihosintezaRekreacija in šport
Citat meseca: Albert Einstein: Intuicija je sveti dar, razum je njen sluga. Zgradili smo družbo, ki ceni sluge in je pozabila dar.