Seks je...
 

Hafner Mateja, Ihan Alojz:
PREBUJANJE: Psiha v iskanju izgubljenega Erosa – psihonevroimunologija
 
 
 
 
 
 
« Na seznam vseh člankov

Zgodba poklicnega voznika tovornjaka

Sem srednjih let, poročen, oče dveh otrok. Živel sem normalno življenje, tako kot večina drugih ljudi. Potem se je zgodilo, čeprav nisem imel nobenih bolezenskih znakov, ravno tako sem bil izredno malo v bolniškem staležu (razni prehladi, angina, kakšna poškodba ipd.), se je zgodilo nahitro. Bil sem v službi, vozil sem tovornjak, kar naenkrat se mi je popoldne močno zavrtelo v glavi. Če ne bi bilo sodelavca, ne bi mogel več nikamor. Nisem bil sposoben niti hoditi brez pomoči, kaj šele kaj drugega. Ravnotežje mi je popolnoma odpovedalo in brez pomoči druge osebe nisem mogel narediti niti koraka. Peljali so me k osebni zdravnici. Ko sem v čakalnici čakal na pregled, sem komaj sedel in ko so me poklicali v ordinacijo, sem poskušal vstati, ampak sem že po koraku omahnil nazaj in z glavo udaril ob ograjo stopnic. Po pregledu sem od zdravnice dobil cel kup zdravil in navodilo, naj doma počivam. Približno 14 dni nisem mogel sam niti na stranišče. Sčasoma mi je malo odleglo, začela pa se je moja 'kalvarija'. Dobil sem kup napotnic in hodil od ambulante do ambulante. Bil sem pri nevrologu, psihiatru, na pregledu za borelijo ipd. Moj vtis je bil, da se zdravnikom niti ne zdi pomembno, da bi ugotovili vzrok mojih težav, samo predpisovali so mi na kupe zdravil.

Po njih pa je bilo stanje nespremenjeno, še vedno sem imel napade vrtoglavice, pešal mi je spomin. Velikokrat sem bil deležen celo zame nerazumnega in za zdravnika nemogočega šikaniranja. Citat nekega specialista, h kateremu sem bil napoten in kateremu sem povedal kakšne težave imam (strah hoditi po ulici, strah pred vožnjo oziroma kaj bi se lahko zgodilo če bi bil sam, ko bi se mi zavrtelo v glavi): 'Komu se pa danes ne vrti v glavi, danes je to nekaj povsem običajnega, če se vam ne vrti več kot 14 dni skupaj pa to gotovo ne more biti nič hujšega!' Bil sem šokiran, saj nisem mogel verjeti, da lahko zdravnik to reče nekomu, za katerega ve, da je poklicni voznik, ki vozi tovornjak. In to ne navaden zdravnik, ampak specialist, ki ga ne bom imenoval. Začel sem obupavati, saj so bili podobni komentarji pri specialistih kasneje precej pogosti. Njihova edina 'pomoč' je bila predpisovanje velikih količin zdravil, čeprav mi je bilo po njih velikokrat slabše.

Potem pa mi je osebna zdravnica predlagala obisk na Inštitutu za preventivno medicino. Bil sem malo skeptičen, ampak sem vseeno šel. Bil sem prijetno presenečen, kajti po temeljitem pogovoru sem dobil občutek, da je to prva oseba, ki me je vsaj poslušala in slišala moje težave. Za začetek mi je priporočila, da čimprej zmanjšam vsa zdravila. Kmalu sem res začel zmanjševati količino zdravil in jih imel samo za nujne primere. Začela sva s pogovori, različnimi vajami ipd. Na začetku precej časa ni bilo rezultatov, ampak sem vseeno vztrajal s pomočjo zdravnice, saj sem skušal na vsak način razčistiti zadevo. Psihično nisem bil več na tleh, saj mi je pomagala spremeniti način življenja, to pa mi ne bi uspelo brez njenih nasvetov. Zaradi njih sem se začel ukvarjati s športom, spremenil sem prehrano in začel sem se ukvarjati sam s seboj. Od hudih vrtoglavic, nespečnosti, kronične utrujenosti sem prišel na znosno življenje. Vem, da utegne moje okrevanje trajati še dolgo časa, zato upam, da mi bo z njeno pomočjo kmalu uspelo. Zaradi vsega tega napredka sem ji neskončno hvaležen.

Novak Stane

15.12.2009 

Ustvarjalni managerKronične bolezniDieta z izgorevanjemPsihosintezaRekreacija in šport
Citat meseca: Albert Einstein: Intuicija je sveti dar, razum je njen sluga. Zgradili smo družbo, ki ceni sluge in je pozabila dar.