Seks je...
 

Hafner Mateja, Ihan Alojz:
PREBUJANJE: Psiha v iskanju izgubljenega Erosa – psihonevroimunologija
 
 
 
 
 
 
« Na seznam vseh člankov

Zgodba gospoda s kronično utrujenostjo I

Odločil sem se, da opišem potek svojega boja s kronično utrujenostjo, s katero sem zbolel pred slabimi petimi leti. Čutim dolžnost, da bolnikom s sindromom kronične utrujenosti (SKU) in fibromialgijo predstavim svoje ugotovitve, ki jim bodo pomagale na poti do ozdravitve. Upam tudi, da bo pismo pomagalo odgovornim sprevideti pogostost in resnost omenjenih bolezni ter možnost zdravljenja, ki se v tujini že več časa izvaja v specializiranih klinikah.

Od nekdaj sem bil zelo deloven, pošten, čustven, ambiciozen in optimističen fant, ki mi ni nikoli primanjkovalo energije za uresničevanje svojih ciljev. Pri 27 letih, tik po uspešnem zagovoru diplome, pa se mi je življenje močno spremenilo. Pojavila se je neobičajna utrujenost v noge, ki ni več popustila. Ves čas sem se počutil tako izčrpano kot, da bi pravkar pretekel maraton. Ob utrujenosti so se začela pojavljati vsakotedenska vnetna obolenja. Po novem sem imel grlo vneto ves čas, pri čemer niso pomagali niti antibiotiki. Dobil sem kronično vnetje obeh sluhovodov ter oči pri čemer so mi pomagale le izredno močne kapljice Maxitrol. Tri mesece sem se vsako noč zbujal po približno štirih do petih urah zaradi neznosnih bolečin v križu. Ko sem vstal in se razmigal, pa so bolečine do naslednjega jutra praktično izginile. Bolečin v križu sem se rešil s trimesečnim vsakodnevnim jemanjem naklofena duo, ki deluje protivnetno. Njegov stranski učinek pa se je odrazil v vnetju trebušne votline. Opisano stanje so spremljali komplicirani gronolomi zob, ki so se vedno končali s puljenjem zob. Po dveh letih stalnih vnetij sem ta uspel povsem premagati in to po zaslugi izredno priznanega avstrijskega homeopata. Na žalost pa je utrujenost v noge vztrajala, diagnoze pa še vedno nisem imel. Po nekem večjem stresu pa se je utrujenost prenesla iz nog še v roke. Ne glede na vse naštete zdravstvene probleme sem zaradi svoje zagrizenosti in trme uspešno opravljal zelo stresno in odgovorno terensko službo praktično brez bolniških izostankov. Rezultat takšnega življenja je bil, da se mi je stanje le še slabšalo. Po službi sem bil tako izčrpan, da nisem zmogel nič drugega kot ležati in počivati. Kljub temu, da sem počival ves čas, ko nisem bil v službi, se nisem več uspel spočiti. Izjema niso bila niti jutra.

Po slabem letu odkar sem zbolel, sem začel obiskovati specialiste v upanju, da mi postavijo diagnozo. Obiskal sem revmatologa, nevrologa, infektologa, otolaringologa, okulista in gastroenterologa. Pri omenjenih specialistih sem opravil veliko število preiskav kot so na primer MRI ledvenega dela hrbtenice, CT glave, preiskave ščitnice, kandide, testi na borelijo, multiplo sklerozo, mišično distrofijo, EMG, koronoskopijo, gastroskopijo in tako naprej. Večina izvidov je bila negativna. Ugotovili so le, da sem nosilec HLA-B27 antigena, da imam povišan kreatinin, v proteinogramu je bila večkrat vidna poliklonalna hipergamaglobulinemija. Ker je bilo mnenje vseh specialistov, da sem z njihovega področja zdrav, sem kljub temu, da sem bil povsem prepričan, da nimam depresije, obiskal še psihiatra. Psihiater mi je postavil diagnozo »kronična utrujenost« in mi obljubil, da bom v treh mesecih povsem okreval. Jemati sem začel antidepresive, ki naj bi mi dvigovali nivo serotonina. Zdravje se mi je izboljšalo za recimo 20 procentov, vendar tudi po letu in pol terapije pri psihiatru nisem okreval. Razočaran nad neizpolnjeno obljubo, sem končno sprevidel, da v Sloveniji ni možnosti za zdravljenje te sodobne bolezni. Pri raziskovanju omenjene bolezni sem ugotovil, da v tujini delajo na tem področju veliko raziskav ter da obstajajo klinike na katerih zdravijo te bolnike. Tik pred odhodom izven naših meja sem naletel na »Inštitut za preventivno medicino«. Z veliko skepse, katere razlog je bilo precejšnje razočaranje nad slovenskim zdravstvom, sem se predvsem zaradi slovesa dr. Ihana odločil še za zadnji poskus znotraj naših meja. Po diagnozi, ki mi jo je postavil dr. Alojz Ihan sem začel s terapijo pri dr. Mateji Hafner. Terapija je bila sestavljena iz zelo pogoste akupunkture, ki mi je dvigovala energijo, rednih sprehodov ter učenja o življenju. Pod zadnje mislim predvsem na spremembo načina življenja pri katerem si s posebnimi vajami in zdravim načinom življenja poizkusim dovajati več energije kot jo porabim za delovanje. Na podlagi individualno prilagojene in strogo nadzorovane terapije se mi je začelo stanje izboljševati iz meseca v mesec. Vsi dvomi so dokončno izginili. Po nekaj mesecih sem napredoval do takšnega nivoja, da sem počasi začel verjeti, da se bom mogoče res pozdravil. Sedaj, po skoraj 5 letih bolezni in pol leta terapije na omenjenem inštitutu, pa enostavno vem, da se bom pozdravil in to ne enkrat v prihodnosti, temveč verjamem, da se bo to zgodilo v letu 2010.

Presrečen sem, da sem naletel na dr. Matejo Hafner in dr. Alojza Ihana, ki ju poleg izjemne strokovnosti pridobljene v mednarodnih vodah krasi tudi močna angažiranost in izredna človečnost. Kljub izrednim zadovoljstvom nad omenjenim inštitutom pa ostajam nad slovenskim zdravstvom razočaran. Ne morem razumeti, kako je možno, da odgovorni ne sprevidijo resnosti in pogostosti kronične utrujenosti in fibromialgije. Za obe bolezni je bilo že leta nazaj dokazano, da ne sodita med psihološke bolezni in ju tako psihiatrija ne more samostojno zdraviti. Zdravnike bi bilo potrebno izobraziti o navedenih boleznih, saj je sramota, da sem dobil diagnozo šele po treh letih, pa še to samo zaradi moje trme in vztrajnosti. Država bi morala zagotoviti kliniko, ki bi nudila možnost določitve diagnoze in  zdravljenja za vse bolnike, katerih je sigurno mnogo več kot kažejo statistike. Žal inštitut z le dvema, pa čeprav vrhunskima strokovnjakoma, ne more zdraviti vseh bolnikov v Sloveniji. Še najbolj žalostno pa je, da bolniki, ki jim je uspelo priti do diagnoze za inštitut niso niti slišali.

Kristjan

24.11.2009 

Ustvarjalni managerKronične bolezniDieta z izgorevanjemPsihosintezaRekreacija in šport
Citat meseca: Albert Einstein: Intuicija je sveti dar, razum je njen sluga. Zgradili smo družbo, ki ceni sluge in je pozabila dar.