Seks je...
 

Hafner Mateja, Ihan Alojz:
PREBUJANJE: Psiha v iskanju izgubljenega Erosa – psihonevroimunologija
 
 
 
 
 
 
« Na seznam vseh člankov

Osebna izpoved pacientke s kronično utrujenostjo

Dve leti sem bila udeležena v programu obravnave kronične utrjenosti in fibromialgije na Inštitutu za preventivno medicino. Ko sem prišla tja, sem bila zelo na dnu, v hudih bolečinah in nisem videla izhoda. To stanje je trajalo več mesecev, počutila sem se nemočno in brez energije, zato sem zelo težko sodelovala,  a so imeli potrpljenje z mano.  Čeprav sprva niti nisem verjela, da bo kaj bolje, sem vztrajala  tudi zato, ker  nisem vedela, kam drugam naj še grem, saj sem pred tem poskusila že veliko raznih  terapij. Nekje globoko v sebi sem vendarle upala, da se mi bo zdravstveno stanje popravilo.
 
Hvaležna sem za potrpežljivost, razumevanje in podporo, ki sem jo bila deležna, saj vem, da sama ne bi zmogla. Čeprav sem bila v začetku zelo neučakana, sem se sprijaznila z dejstvom, da bo za izboljšanje potrebno več časa kot sem najprej pričakovala. Naučili so me veščin, s katerimi bolje obvladujem svojo bolezen. Vezane so na ritem gibanja, prehranjevanja in odnosa do sebe. Naučila sem se čuta odgovornosti do svojega telesa. Bolje sem ga začela poslušati in mu dajati to , kar potrebuje. Ves svoj prosti čas vlagam v to, da skrbim za svoje zdravje in boljše počutje.Od vsega se mi  zdi najpomembnejše gibanje v kakršnikoli obliki . Poleti veliko plavam in kolesarim, pozimi obiskujem vodeno telovadbo. Skozi vse leto pa se trudim, da ne izpustim vsakodnevne hoje, čeprav se moram včasih zaradi bolečin in utrujenosti za to izjemno potruditi.
 
Nikoli si nisem predstavljala, da lahko v tolikšni meri izboljšam svoje zdravstveno stanje.To ne pomeni, da sem brez bolečin, saj so se te  jeseni s hladnim vremenom že začele stopnjevati, vendar pa sem prepričana, da jih bom zdaj znala bolje obvladovati in si s pridobljenim znanjem tudi bolje pomagati.

Marta

28.10.2009 

Ustvarjalni managerKronične bolezniDieta z izgorevanjemPsihosintezaRekreacija in šport
Citat meseca: Albert Einstein: Intuicija je sveti dar, razum je njen sluga. Zgradili smo družbo, ki ceni sluge in je pozabila dar.