Seks je...
 

Hafner Mateja, Ihan Alojz:
PREBUJANJE: Psiha v iskanju izgubljenega Erosa – psihonevroimunologija
 
 
 
 
 
 

Notičke

četrtek, 11. 7. 2019
Z uživanjem borovnic varujemo svoje srce

V študiji, ki so jo izpeljali angleški strokovnjaki, so v obdobju 6-ih mesecev spremljali posameznike, z visokim tveganjem za srčno žilna obolenja in jim dnevno servirali obrok borovnic. Sodelujoči so imeli diagnozo metabolnega sindroma; kombinacijo večih dejavnikov tveganja za bolezni srca, možgansko kap in sladkorno bolezen, kot so visok krvni pritisk, visok krvni sladkor, povečan obseg maščob okoli pasu, nizka raven “dobrega” HDL holesterola in visoka vrednost trigliceridov v krvi. 138 udeležencev v študiji je bilo starih od 50 do 75 let, vsi pa so imeli prekomerno telesno težo. V obdobju 6-ih mesecev so vsakodnevno pojedli polovico do polne skodelice borovnic. Tisti, ki so dnevno zaužili polno skodelico borovnic, so zmanjšali tveganje za srčno žilnimi obolenji za 12-15% glede na izboljšanje vaskularne funkcije in zmanjšanje togosti arterij. Za to so zaslužni antocianini - flavonoidi, ki so odgovorni za rdečo in modro barvo sadja. Le ti imajo velik potencial v medicini, predvsem v zvezi z rakastimi obolenji ter srčnožilnimi boleznimi. Borovnice so po drugi strani tudi zelo dober vir vlaknin.

Vir: Aedín Cassidy et al. Blueberries improve biomarkers of cardiometabolic function in participants with metabolic syndrome—results from a 6-month, double-blind, randomized controlled trial. 
The American Journal of Clinical Nutrition, maj 2019.
Dostopno na spletni strani: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31136659.


Arhiv »

Dogodki

Notičke »

8. 10. 2014
Mateja Hafner, Alojz Ihan: Prebujanje
Predstavitev knjige Prebujanje: Psiha v iskanju izgubljenega Erosa – psihonevroimunologija 08.10.14 ob 18:00 - 19:00 - Knjigarna Konzorcij Z avtorjema knjige Matejo Hafner in Alojzom Ihanom se bo pogovarjal Samo Rugelj. Vljudno vabljeni na pogovor ob knjigi! Več »

15. 10. 2014
Prebujanje
Na Facebook strani Inštituta za preventivno medicino si lahko pogledate nekaj slikovnih utrunkov s predstavitvenega dogodka Prebujanje, ki je potekal v sredo 8. oktobra v knjigarni Konzorcij. Več »

21. 8. 2014
21. avgust 2014 - Izid knjige PREBUJANJE avtorjev Mateje Hafner in Alojza Ihana
Knjiga PREBUJANJE: Psiha v iskanju izgubljenega Erosa – psihonevroimunologija je prišla iz tiskarne. Naročilo lahko oddate v naši spletni knjigarni Knjigarna Zase.si. Knjiga, v kateri so številni primeri ljudi z zdravstvenimi težavami zaradi porušenega razmerja med svojimi naravnimi potrebami ter delovnimi in življenskimi obremenitvami. Vsak primer v knjigi avtorja, zdravnika, z detektivsko natančnostjo opišeta in bralcu razkrivata zanke, ki so paciente vodile v bolezni, motnje življenskega sloga, medčloveških odnosov, osebnih prioritet, smisla. Na koncu avtorja pri vsakem primeru pokažeta tudi izhod iz težav in tako omogočita bralcu, da najde upanje tudi za sebe. Več »

16. 11. 2015
Obvestilo o neobratovanju Posvetovalnice dr. Hafner in Posvetovalnice dr. Ihan
Posvetovalnica dr. Ihan ne obratuje! Inštitut za preventivno medicino, 16.11.2015 Več »

21. 11. 2015
Posvetovalnica dr.Ihan
Posvetovalnica dr.Ihan znotraj Inštituta za preventivno medicino ne obratuje že od 15.07.2015 in s tem datumom tudi uradno preklicujemo sodelovanje z Alojzom Ihanom, dr.med! Dr. Ihan's office within the Institute for Preventive Medicine has not been operating since 15th of July, 2015 and with that date we officially cancel any cooperation with Alojz Ihan, MD! Več »

Ustvarjalni managerKronične bolezniDieta z izgorevanjemPsihosintezaRekreacija in šport
Citat meseca: Albert Einstein: Intuicija je sveti dar, razum je njen sluga. Zgradili smo družbo, ki ceni sluge in je pozabila dar.