Seks je...
 

Hafner Mateja, Ihan Alojz:
PREBUJANJE: Psiha v iskanju izgubljenega Erosa – psihonevroimunologija
 
 
 
 
 
 

Notičke

petek, 22. 2. 2019
Stres in debelost

Stres in depresija že dolgo veljata za dejavnika tveganja za debelost. V ameriški študiji, objavljeni v publikaciji Biological Psychiatry, so strokovnjaki osvetlili način kako stres in depresivno razpoloženje vplivata na metabolično presnovo prehrane, ki vsebuje veliko maščob. Hipotezo so preverjali v dveh skupinah žensk. V primerjavi s skupino, ki ni doživljala stresa, so ženske, ki so bile pod izrazitim stresom porabljale kalorije in maščobo počasneje. Po besedah vodje študije Janice Kiecolt-Glaser, ki dela na The Ohio State University College of Medicine, je pridobivanje telesne teže zaradi upočasnitve metabolizma posledica stresnega doživljanja. V raziskavo je bilo vključenih 58 žensk v srednjih letih, ki so morale pojesti obrok z veliko maščobami. Medtem so jim merili bazalni metabolizem, ki pove koliko kalorij porabi telo v mirovanju. Predpisan obrok je vseboval 930 kalorij in 60 gramov maščob. Metabolne teste so ponavljali v 60-minutnih intervalih naslednjih 7 ur po obroku, da bi videli kakšna je poraba maščob in kalorij. Vzporedno so merili tudi stresni hormon kortizol, inzulin, glukozo in maščobe v krvi. 31 žensk je izpostavilo vsaj en stresni dogodek v predhodnjem dnevu in njihovo telo je v mirovanju porabilo 104 kalorije manj, v obdobju 7 ur po zaužitju obroka z veliko maščobami. Te so imele tudi višji nivo inzulina in počasnejšo presnovo maščob, dejavnika, ki sta ključna za skladiščenje maščob in pridobivanje telesne teže. Ženske, ki so imele diagnosticirano depresijo, skupaj s stresnim dogodkom, so beležile hitrejši porast maščob v krvi takoj po obroku.

Rezultate študije je teoretsko podprl tudi Brian Baldo, raziskovalec na Oddelku za psihiatrijo, na University of Wisconsin. Kot pravi je uživanje hrane z visoko vsebnostjo maščob in kalorij način samozdravljenja za pomiritev prekomernega odziva na stres. Stres nam narekuje, da posegamo po hrani, ki vsebuje veliko maščob in našemu telesu hkrati preprečuje učinkovito porabo teh kalorij in posledično skladiščenje maščob.

Vir: Kiecolt-Glaser K. Janice, et al. Daily Stressors, Past Depression, and Metabolic Responses to High-Fat Meals: A Novel Path to Obesity. Biological Psychology, July 13, 2014. Dosegljivo na: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006322314003850.

Arhiv »

Dogodki

Notičke »

8. 10. 2014
Mateja Hafner, Alojz Ihan: Prebujanje
Predstavitev knjige Prebujanje: Psiha v iskanju izgubljenega Erosa – psihonevroimunologija 08.10.14 ob 18:00 - 19:00 - Knjigarna Konzorcij Z avtorjema knjige Matejo Hafner in Alojzom Ihanom se bo pogovarjal Samo Rugelj. Vljudno vabljeni na pogovor ob knjigi! Več »

15. 10. 2014
Prebujanje
Na Facebook strani Inštituta za preventivno medicino si lahko pogledate nekaj slikovnih utrunkov s predstavitvenega dogodka Prebujanje, ki je potekal v sredo 8. oktobra v knjigarni Konzorcij. Več »

21. 8. 2014
21. avgust 2014 - Izid knjige PREBUJANJE avtorjev Mateje Hafner in Alojza Ihana
Knjiga PREBUJANJE: Psiha v iskanju izgubljenega Erosa – psihonevroimunologija je prišla iz tiskarne. Naročilo lahko oddate v naši spletni knjigarni Knjigarna Zase.si. Knjiga, v kateri so številni primeri ljudi z zdravstvenimi težavami zaradi porušenega razmerja med svojimi naravnimi potrebami ter delovnimi in življenskimi obremenitvami. Vsak primer v knjigi avtorja, zdravnika, z detektivsko natančnostjo opišeta in bralcu razkrivata zanke, ki so paciente vodile v bolezni, motnje življenskega sloga, medčloveških odnosov, osebnih prioritet, smisla. Na koncu avtorja pri vsakem primeru pokažeta tudi izhod iz težav in tako omogočita bralcu, da najde upanje tudi za sebe. Več »

16. 11. 2015
Obvestilo o neobratovanju Posvetovalnice dr. Hafner in Posvetovalnice dr. Ihan
Posvetovalnica dr. Ihan ne obratuje! Inštitut za preventivno medicino, 16.11.2015 Več »

21. 11. 2015
Posvetovalnica dr.Ihan
Posvetovalnica dr.Ihan znotraj Inštituta za preventivno medicino ne obratuje že od 15.07.2015 in s tem datumom tudi uradno preklicujemo sodelovanje z Alojzom Ihanom, dr.med! Dr. Ihan's office within the Institute for Preventive Medicine has not been operating since 15th of July, 2015 and with that date we officially cancel any cooperation with Alojz Ihan, MD! Več »

Ustvarjalni managerKronične bolezniDieta z izgorevanjemPsihosintezaRekreacija in šport
Citat meseca: Albert Einstein: Intuicija je sveti dar, razum je njen sluga. Zgradili smo družbo, ki ceni sluge in je pozabila dar.